sunnuntai 30. marraskuuta 2014

JUSTINA ROBSON: Kvanttipainovoima 1 - Aitoa peliä

Posti toi minulle jokin aika sitten arvostelukappaleina tätä Kvanttipainovoima-sarjaa ensimmäisen ja toisen osan. Kiinnostuin sarjasta tämän ensimmäisen osan takakansitekstin luettuani, sillä kirjan kuvattiin olevan "koukuttava yhdistelmä scifiä, fantasiaa, chick litiä ja agenttiromaania", eli parhaat genret yksissä kansissa.

Vuonna 2015 tapahtui kvanttiräjähdys, joka muutti kaiken - Maasta avautui reittejä toisiin todellisuuksiin. Kuusi vuotta myöhemmin ihmiset elävät rinnakkain muun muassa haltioiden, demonien ja elementaalien kanssa. Ihmiset ovat huomanneet, että taikuus on todellista ja vaarallisempaa kuin teknologia.

Erikoisagentti Lila Black tietää kuinka vaarallista taikuus on - sen seurauksena hänen kehonsa on puoliksi lihaa ja luuta ja puoliksi metallia. Hän on huippuaseistettu, tekoälyllä varusteltu kyberkoneisto, eikä hän vielä täysin hallitse itseään. Lila ei enää edes tiedä voiko luottaa sydämeensä, kun hän joutuu keskelle valtapoliittisia juonitteluja yhdessä komean haltiarocktähti Zalin kanssa.

Olipa mukavaa vaihteeksi lukea vähän erityyppistä scifiä - tämä poikkesi hyvin kaikista romanttisista dystopioista, joita minun on tullut paljon luettua. Toisaalta takakannessa mainittu chick lit olisi voinut näkyä kirjassa vähän enemmänkin, mutta jospa romantiikkaa olisi lisätty vaikka seuraavaan osaan, sillä tässä osassa päähenkilö Lila ei ollut mikään kovin romanttinen hahmo. Muuten Lila oli hahmona, ihmisen ja koneen yhdistelmänä todella mielenkiintoinen eikä tylsä tai mikään nyhverö.

Mielestäni kirjan idea oli todella hyvä, eivätkä erilaiset otukset aiheuttaneet mitään sekametelisoppaa, vaan mielenkiintoisia komboja. Juoni eteni paikoitellen vähän kökösti ja joskus tunnuin olevan pihalla kirjan tapahtumista. Lisäksi olisin kaivannut ehkä hiukkasen lisää actionia paikoitellen, mutta kirjassa oli aika paljon pohjustuksia, joita sarja toisaalta kaipasikin.

Odotukset toista osaa kohtaan ovat nyt aika korkealla, sillä tämä ensimmäinen osa tarjosi sarjalle hyvät pohjat, mutta jospa toisessa osassa päästäisiin kunnolla vauhtiin.

arvosana: 4 / 5
Jalava 2013
sivut: 411
alkuteos: Keeping It Real ( Quantum Gravity 1.), 2006
mistä: arvostelukappale

2 kommenttia:

 1. Minulla on tämä ja seuraavakin osa, mutta en tiedä minkä kynnyksen olen kehitellyt lukemiselle. Ehkä se on juuri chick lit, joka ei ole minun heiniäni, mutta taisin jostain myös lukea, että käännös ei ole kovin onnistunut. Päätellen innostuksestasi, se ei kuitenkaan häirinnyt tai herättänyt sen kummemmin huomiota?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä juuri tuosta käännöksestä johtuikin, että paikoitellen kirja tuntui sekavalta - en tiennyt missä nyt mennään. Muuten se ei minua erityisemmin haitannut.
   Ja tosiaan chick litin vierastamisen takia ei kannata jättää tätä kirjaa lukematta, sillä sitä oli niin vähän.
   Nyt olen toisen osan kimpussa ja ainakin tähän mennessä se on peitonnut ykkösen mennen tullen, eli jos nyt vertaisin tätä ensimmäistä ja sitten toista osaa, niin en antaisi ihan noin kovia pisteitä (jos vertaisin vain toiseen osaan). :D
   No tämä oli kuitenkin varsin oleellinen aloitus sarjalle.

   Poista