perjantai 5. lokakuuta 2012

ANU HOLOPAINEN: Syysmaa 1 - Welman tytöt

Siitä on kyllä aikaa, kun olen viimeksi lukenut Holopaisen kirjoja. Kun Syysmaa-sarjan kuudes ja samalla viimeinen osa ilmestyi niin tajusin, että itselläni tämän sarjan lukeminen loppui neljänteen osaan ja nyt on kyllä aika korjata tämä moka. Vaikka näinkin Matkalaiset-nimisen viimeisen osan kirjastossa siellä viimeksi käydessäni niin päätin, että enköhän lue tämän sarjan ihan ensimmäisestä osasta lähtien uudestaan.

Syysmaassa naisen elämästä päättää mies. Adaira on unelmoinut mahdollisuudesta opiskella ja itsekseen hän on peräti oppinut lukemaan, mutta hänen isänsä päättää naittaa hänet irstaalle ja pahamaineiselle Samak-nimiselle miehelle.

Kun Adairaa kuljetetaan vaunuilla hänen tulevan aviomiehensä kartanolle, rosvojoukko hyökkää matkalaisten kimppuun, ja Adaira saa huomata joutuneena kapinallisen naisjoukon keskuuteen.

Adairan on päätettävä liittyykö viiden uhmakkaan, opinhaluisen ja aseenkäyttötaitoisen lainsuojattoman joukkoon, joita johtaa voimakastahtoinen Welma. Adaira saa kuitenkin kuulla, että hänen isänsä aikoo antaa Samakille vaimoksi hänen nuoremman sisarensa.

Feminismi on todella suuressa roolissa tässä kirjassa, mutta oikein muuta erikoista ei tässä kirjassa ole. Luin juuri muista blogeista arvosteluja tästä kirjasta ja monia on ihmetyttänyt se, että tätä on mainostettu fantasiasarjana "hieman varttuneille nuorille".
Pikkuisesta lähikirjastostani tämä löytyy lasten/nuorten fantasiahyllystä, jonka luokse minä eksyin heti, kun opin 7-vuotiaana lukemaan. Luin tämän ensimmäistä kertaa ala-asteella varmaankin 11-vuotiaana ja silloin tämä kolahti enemmän kuin nyt, vaikka nyt saattaisinkin olla ehkä lähempänä kohderyhmää, mitä sillä sitten tarkoitetaankaan.

Seuraavalla kirjastoreissulla pitää kuitenkin napata myös Syysmaa 2 mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti