sunnuntai 19. helmikuuta 2017

JOE ABERCROMBIE: Halki puolen maailman

Särkynyt meri -trilogian ensimmäinen osa Vain puoliksi kuningas oli ihan 5/5 ja ylitti odotukseni, joten totta kai luin enemmän kuin mielelläni myös tämän toisen osan. 

Thorn on päättänyt seurata kuolleen isänsä jalanjälkiä ja tulla soturiksi – huolimatta siitä, että hän on tyttö. Mutta kun Thorn vahingossa surmaa pojan harjoituskentällä, hänet vangitaan ja tuomitaan kuolemaan.
Kohtalo kuitenkin punoo Thornin osaksi viekkaan isä Yarvin juonia. Yarvin joukoissa hänen on kuljettava halki puolen maailman löytääkseen liittolaisia taisteluun kostonhimoista suurkuningasta vastaan.
Thornin rinnalla vaarallisella retkellä on epäonnistunut soturikokelas Brand, joka ei tahdo tappaa. Miksei Brandia huolittu kuninkaan sotaretkelle, ja mitkä teot ovat hyviä ja mitkä pahoja suurmiesten ja -naisten juonien myllerryksessä?

Vaikka edellinen osa oli todella hyvä, lähti tämän lukeminen vähän kangerrellen liikkeelle. Yarvi oli siirtynyt päähahmosta vähän pienempään rooliin, joka ei ollutkaan niin huono juttu, sillä Thorn oli käsittämättömän hyvä hahmo. Hän oli voimakas naishahmo, joka kasvoi kirjan mittaan ja josta luki enemmän kuin mielellään. Thornin lisäksi tarinaa kerrottiin Brandin näkökulmasta, eikä hänkään ollut yhtään hullumpi hahmo - mielestäni kumpikin näkökulma toimi todella hyvin.

Luettuani kirjaa vähän pidemmälle, se kuitenkin tempaisi minut mukaansa. Ei voi muuta sanoa kuin että Abercrombie on loistava kirjoittava ja suomennos todella onnistunut. Halki puolen maailman oli edeltäjänsä tapaan Game of Thronesin tyyppistä seikkailufantasiaa ja juonittelua, joka toimi - tylsiä hetkiä ei kirjassa ollut. Suosittelen ehdottomasti.

arvosana: 4 ½ / 5
Jalava 2016
sivut: 514
alkuteos: Half the World, 2015
mistä: arvostelukappale

8 kommenttia:

 1. Minulla on vielä lukematta tämä toinen osa mutta on kyllä lukulistalla. Sinun laillasi innostuin trilogian aloituksesta ja mukava kuulla että tämäkin on hyvä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä lukea. :) Tämä vähän tuppautui minulla jäämään lukulistalla loppupäähän, sillä vaikka olin ihan satavarma, ettei tämä voi olla huono, niin sen lukemiselle ei tullut ns. pakottavaa tarvetta, kuten joidenkin kirjojen kohdalla. :D

   Poista
 2. Ensimmäinen osa oli huippu ja kolmas jo polttelee hyllyssä, mutta pitäisi ekana malttaa varata tämä osa kirjastosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa pistää varaukseen. :D Minunkin pitäisi käydä kirjastossa metsästämässä kolmatta osaa.

   Poista
 3. Oho, onpa jännä ratkaisu, että tämä kirja kertoo Yarvin tyttärestä. Kuvittelin sarjan kertovan Yarvin matkasta kuninkaaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin tarkemmin takakannen tekstin ja sen näköjään voi ymmärtää vähän väärin. :D
   Thorn ei siis ole Yarvin tytär, vaan hänen isänsä on kuollut. Yarvi taas on saanut "isä" etuliitteen pappistaustan kautta. Mutta tosiaan kaikissa kolmessa kirjassa taitaa päähenkilö vaihtua, vaikka vanhat hahmot pysyvätkin mukana. :)

   Poista
 4. Nyt alkoi kyllä houkuttaa ihan liikaa toi Vain puoliksi kuningas. Se on pyörinyt jokaisessa lukupinossa jonka olen tehnyt kohta vuoden, joten ehkä kaikkien kehut nyt saisivat lukemaan sen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa. :) Tämä sarja ei ehkä ole sellainen "apua, nyt se ilmestyi, pakko lukea samantien", mutta uskon että yllättää positiivisesti.

   Poista