maanantai 12. kesäkuuta 2017

JOHN GILLARD: Luovan kirjoittajan työkirja

Luovan kirjoittajan työkirja herätti heti ilmestyttyään mielenkiintoni (kuten varmasti monen muunkin). En ollut aikaisemmin törmännyt vastaavanlaiseen teokseen ja kirjoittamisesta kiinnostuneena halusin päästä tutustumaan kirjaan.

Luovan kirjoittajan työkirja on opas kaikille kirjoittamisesta kiinnostuneille. Se piirtää tiiviin kokonaiskuvan 20 merkittävän kirjailijan urasta, teoksista ja tyylistä, mutta ennen muuta se sisältää lukuisia tehtäviä, joiden avulla kirjailijoiden tekniikoita voi kokeilla itse.
Kirjallisia sormiharjoituksia on esimerkiksi tajunnanvirtaisesta monologista (James Joyce), erillisten kuvien ja metaforien yhdis­tämisestä (Franz Kafka), epäluotettavan kertojan käyttämisestä (Katja Kettu) ja vuoropuhelun rakentamisesta (Douglas Coupland).

Luova kirjoittaja pääsee kokeilemaan kattavasti kirjoittamisen keskeisiä osa­-alueita: henkilöhahmojen, tapahtumapaikkojen ja juonen kehittelyä, puhekielen hyödyntämistä sekä erilaisia kerronnallisia ja kielellisiä tekniikoita. Sormiharjoitusten myötä hahmottuu kirjoittamisen kokonaisvaltaisuus, ja kuuluviin alkaa päästä myös kirjoittajan oma ääni.

Kirjahan on siis alun perin englanninkielinen ja tähän suomalaisversioon on lisättykin kaksi suomalaista kirjailijaa: Katja Kettu ja Anja Snellman. Mielestäni oli ihanaa, että Art House julkaisi tämän työkirjan. Koin harjoitukset hyödyllisiksi ja monipuolisiksi sekä hauskoiksi että myös haastaviksi. Kirjasta sai ammennettua ideoita omiin teksteihin, sekä niiden parantamiseen. Koin itsekin ahaa-elämyksiä ja aionkin hyödyntää kirjan oppeja myös omassa kirjoittamisessani. Työkirja tarjosi kirjoittamiseen sellaisia uusia näkökulmia, joita en ollut aikaisemmin tullut ajatelleeksikaan.

Miinusta työkirjalle kuitenkin siitä, että olisin kaivannut vielä enemmän esimerkkejä ja eri tyylien avaamista - nyt työkirjassa nojattiin vähän liikaa harjoitusten varaan. Suosittelen kuitenkin kaikkia kirjoittamisesta kiinnostuneita tutustumaan tähän työkirjaan.

arvosana: 3 ½ / 5
Art House 2017
sivut: 192
alkuteos: Creative Writer’s Notebook: 20 Great Authors & 70 Writing Exercises, 2015
mistä: arvostelukappale

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti