tiistai 10. toukokuuta 2016

MINTIE DAS: Storm Sisters 1 - Kuohuva maailma

Tämän Storm Sisters-kirjasarjan ensimmäisen osan sain hyppysiini, kun myöskin kirjallisuudesta innostunut pikkuserkkuni oli yksi Lukufiiliksen järjestämän kisan voittajista, jotka saivat itselleen ja valitsemalleen tyypille kirjat sekä miittingin Mintie Dasin kanssa. Kirjan lukemisessa tulikin hieman hoppu, kun hain sen viime tiistaina postista, tapaaminen oli lauantaina ja kaikkea tehtävää rästissä. Sain kuin sainkin kirjan luettua loppuun, tosin viimeiset sivut vasta junassa, kun oltiin jo matkalla Helsinkiin tapaamiseen.

Viisi nuorta tyttöä matkaa yksin maailman merillä naamioituneina merirosvoiksi suojellakseen itseään vaaroilta ja vihollisilta, tosin huonoin tuloksin. Matka vie tyttöjä Shanghain oopiumluolista Intian valtameren halki aina Malediiveille ja Arabian niemimaalle asti, eivätkä edes myrskyt ja huimat meritaistelut pysty katkaisemaan matkantekoa.

Pystyvätkö tyttöpiraatit pelastamaan kuninkaallisen merialuksen, saati itsensä? Onko hyvä idea liittoutua kapinallisten poikien kanssa, jotka jakavat heidän menneisyytensä salaisuudet? Mitä heidän vanhemmilleen ja muille stormilaisille tapahtui?

Kirjassa oli paljon niin hyvää kuin huonoakin. Pidin päähenkilöistä ja heidän nykyaikaisuudestaan, vaikka tarina sijoittuukin 1780-luvulle. Lempihenkilöni oli ehdottomasti tyttöporukan nuorin, Ingela - ihan mieletön hahmo. Hän tekikin kirjasta mielestäni paljon paremman. Pidin myös kirjan tapahtumapaikoista, Shanghaista, Malediiveista... Joskin olisin toivonut enemmän kuvailua paikoista.

Kirja oli sinänsä vauhdikas ja actionia riitti, vaikka lukiessa se ei tuntunut minusta ihan siltä. Tapahtumasta toiseen siirryttiin sellaista vauhtia, että olisin kaivannut parempaa keskittymistä aina yhteen asiaan kerrallaan. Ehkä hän-kerronta ärsytti myös hieman, sillä minä-kerronnalla pääsee mielestäni vain niin paljon paremmin tarinaan sisälle. Olisin lisäksi halunnut lukea lisää stormilaisuudesta, stormiudesta, stormeista mitänytovatkaan, mutta toivottavasti siitä tulisi lisää seuraavissa kirjoissa.

Kirjailija itse kertoi luokittelevansa kirjan "young adult"-kategoriaan, mutta minusta kirja oli hieman liian lapsellinen minulle - sopii kuitenkin oikein hyvin noin 12-16 -vuotiaalle tytölle ja miksei vaikka rippilahjaksi, jos kirjalahjalla haluaa muistaa, sillä kirjan teema olisi oikein osuva (matkustaminen, kasvaminen, tyttöpower jne.). Lopussa oli sellainen koukku, että kaipa seuraavakin osa pitää lukea sitten kun se tulee.

arvosana: 2 ½ / 5
Tammi 2016
sivut: 440
alkuteos: The Sinking World, 2014
mistä: omasta hyllystä

2 kommenttia:

  1. Onpa kiinnostavan oloinen kirja! Ehdottomasti lukulistalla. Steampunkia ei olekaan kai aiemmin suomennettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, kyllä on ainakin joukosta erottuva kirja. Ja mielenkiintoista tässä on sekin, että alkuperäinen kustantaja on Rovio Books. Hauskaa olisi kokeilla, miten tarina toimisi vaikka pelinä. :D

      Poista