torstai 27. joulukuuta 2012

MARTINE & LOUISE FOKKENS: Punaisten lyhtyjen kaksoset

Nappasin tämän kirjan mukaani viime kirjastoreissulla. Ajattelin, että tämä kirja taitaakin poiketa aika paljon tavallisesti lukemistani kirjoista ja harvemmin tuleekin elämäkertoja luettua.

Martine ja Louise Fokkens ovat seitsemänkymppiset identtiset kaksoset, joiden elämästä on tehty myös kansainväliseksi sensaatioksi noussut dokumenttielokuva.

Naiset ovat työskennelleet puoli vuosisataa Amsterdamin punaisten lyhtyjen alueella ja asiakkaisiin on mahtunut mitä oudoimpia tyyppejä, mutta osa on säilynyt ystävinä jopa nykypäiviin saakka.

Kirjan kerronta vuorottelee siskosten ja nykypäivän/menneisyyden välillä. Kirjassa kerrotaan humoristisesti naisten asiakastapaamisista, sekä siitä, miten prostituutio on muuttunut vuosikymmenten varrella.

Itse en ole dokumenttia nähnyt, vaikka se onkin ilmeisesti aika vähän aikaa sitten näytetty Suomenkin TV:ssä. Kirjassa ei nimittäin esimerkiksi kovin syvällisesti naisten ajatuksiin paneuduta, joten minusta olisi ihan mielenkiintoista nähdä dokumenttikin.

Välillä kirja oli mielestäni hiukan sekava. En ollut aina ihan varma, että kenestähän sitä nyt puhuttiin, mutta kirja oli kuitenkin mukavan nopea luettava ja asiat kerrottiin koruttomasti. Välillä olisin kaivannut jotain lisääkin, esimerkiksi ensimmäinen työpäivä sivuutettiin melkeinpä täysin - ihan kuin oltaisiin oltu missä tahansa työpaikassa. Asioista oli ylipäätään kerrottu todella ylimalkaisesti. Parasta kirjassa oli kuitenkin kuvaus prostituution muuttumisesta punaisten lyhtyjen alueella.

Dokumentin ikärajaksi on laitettu 16, joka vaikuttaa mielestäni sopivalta, jos tyyli on samanlaista kuin kirjassakin. Mitään erityisen suurta vaikutusta tämä kirja ei kirjana minuun tehnyt, mutta sanoisin, että kyllä tälle tarinalle voi antaa mahdollisuuden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti