perjantai 12. lokakuuta 2012

TARU LUOJOLA & TARJA SIPILÄINEN (toim.): Kumman rakas

Kävin pitkästä aikaa kaupunkini pääkirjastossa ja siellä huomasin uutuus-hyllyssä tämän Osuuskumma-kustantamon ensimmäisen julkaisun. Kumman rakas on neljäntoista novellin kokoelma, jonka aiheena on erilainen rakkaus.

"Kun spekulatiivisen fiktion kirjoittajille annetaan aiheeksi 'erilainen rakkaus', realismin raja-aitojen yli harpotaan suurin askelin. Erilaisuus kiehtoo, viekoittelee, viettelee. Lukijalle tarjotaan diplomaattisia selkkauksia kaukaisessa galaksissa, hekumallisella tavalla siirtyviä supervoimia, historiallista draamaa, keijuromansseja ja lotisevaa lempeä, josta ei lonkeroita puutu."

Pitääpä sanoa, että olipas kummallinen kirja. Luin kaikki novellit melkein yhteen menoon ja kuten Verenhimonkin tapauksessa: Joistain novelleista pidin ja joistain en.
Suosikeiksini nousivat kuitenkin Jussi Katajalan "Katarsis" ja Tarja Sipiläisen "Pintaa syvemmälle".

Pidin siitä, että vaikka novelleilla oli yhteinen aihe, niin ne olivat todella erilaisia ja rakkautta oli käsitelty monin eri tavoin. Pidän myös yleensäkin novellikokoelmien lukemisesta novellien lyhkäisyyden vuoksi. Jos joku novelli ei iske, niin pian on jo seuraava vuorossa.

1 kommentti: